PREDGOVOR

 

Interdisciplinarna suradnja znanstvenika i stručnjaka Sveučilišta u Zagrebu, odnosno njegovih sastavnica: Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, Grafičkog fakulteta i Filozofskog fakulteta u području potpomognute komunikacije započela je sredinom 2010. godine. Prepoznajući potrebe korisnika potpomognute komunikacije u Hrvatskoj, kroz kontakte s roditeljskim udrugama, prvenstveno udrugama OKO i Hrvatska zajednica za Down sindrom, započeta su istraživanja i rješavanje složenih problema potpomognute komunikacije zasnovane na informacijskoj i komunikacijskoj tehnologiji (ICT) za osobe sa složenim komunikacijskim potrebama.

Projekt „ICT sustavi za osobe sa složenim komunikacijskim potrebama“ financiran je od strane Fonda za razvoj Sveučilišta u Zagrebu u periodu od 1.1 – 31.1.2012. godine. Osnovni ciljevi projekta su mobilizacija znanstvenoh resursa i ojačavanje istraživačkih kapaciteta četiri sastavnice Sveučilišta, razvoj modela komunikacije simbolima zasnovane na ICT-u i prijedlog tehnološke platforme za razvoj usluga e-inkluzije.

Katalog znanja o potpomognutoj komunikaciji rezultat je rada na projektu. U njemu se nalaze osnovne informacije potrebne  za efikasni razvoj i primjenu ICT sustava za potpomognutu komunikaciju iz područja elektrotehnike, računarstva, logopedije, edukacije i rehabilitacije, psihologije i grafičke tehnologije. Koncipiran je kao repozitorij definicija i referenci na postojeće izvore informacija o potpomognutoj komunikaciji. Želja autora je uspostaviti referentnu točku za uvođenje čitatelja u problematiku potpomognute komunikacije, skratiti lutanje kroz nepregledni niz postojeći informacijskih resursa (ponekad vrlo upitne kvalitete) te omogućiti kvalitetni i brzi pristup pojedinim aspektima potpomognute komunikacije.

Katalog je organiziran tako da informacije koje se nalaze u njemu budu prilagođene svim kategorijama čitateljstva: znanstvenicima i studentima navedenih znanstvenih područja, potencijalnim korisnicima potpomognute komunikacije – roditeljima, rehabilitatorima, nastavnom osoblju, razvijateljima ICT usluga u ovom području, kao i svima ostalima koji su zainteresirani za probleme pristupačnosti i uključivanja osoba sa složenim komunikacijskim potrebama u digitalno društvo.

Važno je napomenuti da su struktura i sadržaj kataloga dinamični i da će se dopunjavati sukladno istraživanjima autora i ostalih znanstvenika u području te sugestijama korisnika potpomognute komunikacije.

Prof.dr.sc. Željka Car

/Voditelj projekta/


Pristup katalogu

Materijal se ustupa na korištenje pod licencom      
Creative commons licenca
Creative Commons Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada 3.0 Hrvatska
 
 
 
 
 

Joomla Templates by Joomla51.com