Top

4.6 Osobna komunikacijska putovnica

Drugi besplatan alat za prikupljanje sveobuhvatnih informacija o komunikaciji pojedinca je osobna komunikacijska putovnica. Putovnica je knjižica najčešće pisana u prvom licu koja pruža dodatne informacije o toj osobi: načine na koje se osobi najbolje može pružiti podrška, što voli ili ne voli, tko i što joj je važno, kao i svi načini na koje osoba komunicira. Knjižica može biti pripremljena za konkretnu situaciju. Slika 1 prikazuje komunikacijsku putovnicu posebno napravljenu za korištenje u bolnici, kako bi osoblje naučilo kako dijete komunicira.

Slika 1. Obrazac osobne komunikacijske putovnice (prevela Ružica Magušić [*])

[*] Moguće pristupiti preko mrežne stranice: https://www.communicationpassports.org.uk/

Obrazac komunikacijske putovnice i dodatne informacije o njoj dostupni su na sljedećoj poveznici https://www.communicationpassports.org.uk/creating-passports/. Kao i svi drugi alati opisani u ovom poglavlju, ovo je pomagalo najbolje izraditi na temelju informacija dobivenih od osoba koje djetetu pružaju skrb. 

Važno je uzeti u obzir da se u stručnoj literaturi govori o nekoliko faza predsimboličke komunikacije te da u nekima od njih djetetovo ponašanje nema jasno izraženu namjeru. Namjera se razvija kad dijete nauči vezu između svojeg ponašanja i posljedica, u čemu je jako bitna uloga komunikacijskog partnera. Stoga je kod predsimboličkih komunikatora osposobljavanje komunikacijskih partnera sastavni dio intervencije.

Veličina slova
Visoki kontrast