Top

12. ICT RJEŠENJA DOSTUPNA NA HRVATSKOM JEZIKU

  /  12. ICT RJEŠENJA DOSTUPNA NA HRVATSKOM JEZIKU

Željka Car i Matea Žilak


Društvenu uključenost osoba sa složenim komunikacijskim potrebama moguće je povećati razvojem informacijskih i komunikacijskih usluga koje će im omogućiti učinkovitiju komunikaciju, pristup informacijama i edukaciju. Značajan razvoj u području pokretnih uređaja otvorio je šire perspektive za razvoj novih usluga zasnovanih na simbolima. U posljednjih desetak godina u Hrvatskoj djeluje Kompetencijska mreža ICT-AAC koju čine znanstvenici i stručnjaci s nekoliko sastavnica Sveučilišta u Zagrebu, roditeljske i stručne udruge, medicinski i poslovni sektor. Temeljna svrha ovog oblika djelovanja je održavanje kontinuirane suradnje koja će fuzijom znanja i tehnologije doprinijeti kvaliteti života osoba sa složenim komunikacijskim potrebama.

Jezgru mreže čine Fakultet elektrotehnike i računarstva, Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet i Grafički fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) te Hrvatska zajednica za Down sindrom i Udruga roditelja OKO. U suradnju su također uključeni Odsjek za psihologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska udruga za ranu intervenciju u djetinjstvu (HURID), Hrvatski savez udruga za mlade i studente s invaliditetom (SUMSI), Centar UP2DATE, SUVAG Osijek, Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Sveučilišta Josipa J. Strossmayera iz Osijeka, Dječji vrtić Ivane Brlić-Mažuranić u Sl. Brodu, HSM Informatika, CROZ i Ericsson Nikola Tesla. Iz godine u godinu mreža raste kako brojem, tako i opsegom aktivnosti.

Članovi Kompetencijske mreže ICT-AAC surađuju u obrazovanju, istraživanju, razvoju i inovacijama, a posebice u zajedničkim nastupima u pripremi i provedbi projekata te uspostavljanju i održavanju izravnog dijaloga s europskim i nacionalnim tijelima državne vlasti i agencijama odgovornima za razvoj uključivog društva.

Veličina slova
Visoki kontrast