Mobilna pristupačnost

Naziv projekta: Pristupačnost mobilnih aplikacija i povećanje društvene svijesti o izazovima s kojima se susreću osobe s invaliditetom

Trajanje projekta: 1.4.2020. – 20.12.2020.     

Cilj projekta je provesti istraživanja vezana uz osmišljavanje i razvoj prototipa pristupačnog programskog rješenja za mobilne uređaje temeljem iskazanih potreba ciljnih korisnika pristupačnosti. Prototip ima svrhu poslužiti kao ogledna aplikacija s optimalnim skupom opcija pristupačnosti potencijalno korisna svima zainteresiranima za ugradnju pristupačnosti u postojeće ili nove mobilne aplikacije u skladu s univerzalnim dizajnom. Sadržajno, prototip će kao i pristupačno web sadržavati ponude telekom operatora za mlade, osobe s invaliditetom i starije osobe.

Prikaz prototipa pristupačne mobilne aplikacije možete pogledati u sljedećem videu:

Također, sukladno rezultatima istraživanja u sklopu prethodno provedenog projekta zaključuje se da je društvena upućenost mlađe populacije u odnosu na temu digitalne uključenosti na niskoj razini, dok je s druge strane zanimanje mladeži za proaktivno djelovanje u kontekstu općenite društvene korisnosti i mogućnosti profesionalnog djelovanja na visokoj razini. To ukazuje da postoji značajna potreba za komunikacijskim djelovanjem usmjerenim prema mlađoj populaciji. Stoga se u okviru ovog projekta razvija i programsko rješenje zasnovano na konceptu ozbiljnih igara sa specifičnim ciljem podizanja društvene svijesti o izazovima s kojima se susreću OSI i načinima kako svatko može samostalno doprinijeti da se izazovi smanje.

Neki od glavnih rezultata aktivnosti provedenih u sklopu projekta su sljedeći:

Kao i do sada, otvoreni smo za razne suradnje u ovom području i ako se prepoznajete kao netko tko može i želi biti uključen u ove aktivnosti, javite nam se. Bit će nam zadovoljstvo čuti Vaše ideje i prijedloge za poboljšanja u segmentu pristupačnosti. Također, možete se uključiti u testiranje naših razvijenih rješenja ili kroz razne druge oblike doprinijeti poboljšanju kvalitete života osoba s invaliditetom.

E-mail adresa za kontakt je:

ict-aac@fer.hr